Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Pokles cien nehnuteľností na Slovensku sa koncom roka zastavil, podľa analytika to ukazuje, že sa realitný trh zotavuje. Odborníci v tomto roku neočakávajú zásadné turbulencie, stagnáciu cien bytov bude sprevádzať skôr zlacnenie hypoték. Dobrý večer, pozdravuje Simona Beňová.Ceny nehnuteľností na bývanie v poslednom štvrťroku 2023 stúpli o približne 2 percentá. Z regionálneho zdraželi medzikvartálne takmer vo všetkých krajoch, najvýraznejšie o približne 4 percentá v Bratislavskom, lacnejšie boli iba v Nitrianskom. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad. O aktuálnej situácii na realitnom trhu sme sa rozprávali s analytikom Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Martinom lazíkom.

Martin LAZÍK, analytik Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska
Štatistický úrad publikoval vlastne informáciu, ak by sme ju chceli zjednodušiť, asi takú, že prišlo k spomaleniu poklesu cien nehnuteľností, resp. pokles cien sa zastavil. Za Národnou asociáciou realitných kancelárií Slovenska my hovoríme skôr o tom, že teda trh sa začal zotavovať už na konci roka 23 alebo teda počas jesene 23, čo sa mierne odrazilo aj v štatistikách Národnej banky Slovenska, aj Štatistického úradu a vidíme, toto oživenie, prinieslo vlastne spomalenie poklesu cien a v určitých regiónoch možno také oživenie obchodovania z trhu s nehnuteľnosťami.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Znamená to, že tie ceny nehnuteľností celkovo idú dole?

Martin LAZÍK, analytik Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska
Problém aj Národnej banky Slovenska, aj Štatistického úradu je to, že príliš, by som povedal, tak high levelo alebo z veľmi vysokej výšky pomenováva celý realitný trh, tzn. naozaj nedá sa to reprezentovať jedným číslom, ani jedným, by som povedal vývojom, že všade klesajú, všade stagnujú alebo všade rastú. Naozaj máme ten trh celkom rôznorodý. Musíme pristupovať zodpovedne ku komentovaniu toho trhu s nehnuteľnosťami s tým, že sú tu výrazné regionálne rozdiely.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Keď sa pozrieme na tie štatistiky, tak vychádza zo Štatistického úradu, že z regionálneho hľadiska ceny nehnuteľností celkovo medzikvartálne vzrástli v siedmich z ôsmich krajov.

Martin LAZÍK, analytik Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska
Tunak máme trošku ten odlišný pohľad na realitu, ako my vnímame ten súčasný trh s nehnuteľnosťami, čiže Štatistický úrad hovorí o tom, že zdraželi hlavne staršie nehnuteľnosti, novostavby klesli, čo je tak v miernom rozpore s tým, ako to my vnímame v realite. Samozrejme, môžme sa baviť o nejakých regionálnych rozdieloch, ale všeobecne sa mi zdá táto premisa trošku akože nesprávna. Z našej strany boli vnímané práve tie staršie nehnuteľnosti, ktoré boli prvé, ktoré reagovali cenovkou smerom dole aj v roku 22 aj 23 novostavby veľmi neochotne a my sme o tom hovorili, že už ani nie je nejaký veľký priestor vzhľadom na to, že máme stále nedostatok bytov a tá stavebná produkcia sa utlmovala minulý rok, tak ten priestor tam bol veľmi malý.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Ako očakávate, že sa situácia bude vyvíjať najbližší štvrťrok alebo aj celý tento rok?

Martin LAZÍK, analytik Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska
Obidve správy za záver roka 23 alebo teda štvrtý kvartál 23 hovoria už o tom otočení smerovania trhu s nehnuteľnosťami. Koniec poklesu cien nehnuteľností, začiatok, by som povedal, už takého stabilnejšieho obdobia, kde nepredpokladám cenové nárasty v roku 24, ale skôr nejakú stagnáciu. Samozrejme, z pohľadu takýchto štatistických súborov pravdepodobne príde občas kvartál, kde zdražie trh s nehnuteľnosťami na Slovensku alebo zlacnie. Pretože nie vždy je možné dosiahnuť rovnaký výsledok medzikvartálny, že pohyb bude 0, že je stagnácia, vždy budú nejaké plusy – mínusy. Ale už máme za sebou aj prudký pokles, ktorý bol koncom roka 22, začiatkom roku 23 a máme za sebou aj prudké nárasty, ktoré sa už nebudú opakovať tak, ako sme to videli v roku 21. Čiže preto si myslíme, že pre rok 24 bude skôr správna odpoveď, že trh bude stagnovať a keď prídu k nárastom cien nehnuteľností, tak len miernym a zase veľmi bude záležať o tom, v akom regióne budeme, v akom type nehnuteľností budeme. Čiže povedzme veľké luxusné nehnuteľnosti sa inak správajú ako povedzme garsónky na sídliskách.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Keď sa pozrieme na dopyt, tak môžeme povedať, že ľudia majú záujem aj v roku 2024 o kúpu nehnuteľnosti alebo skôr čakajú,

Martin LAZÍK, analytik Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska
Už ten záver roka 23 ukázal, že naozaj sa nám kupujúci vracajú na trh, že záujem narástol, kupujúci, by som povedal, videli ten hlavný strašiak zdražovania hypoték, že vyzerá, že má nejaký svoj koniec alebo strop a zároveň sa nepotvrdilo to očakávanie, že trh s nehnuteľnosťami skolabuje a ceny sa prepadnú o polovicu alebo nejaké takéto veľké prepady. Čiže po roku aj pol je jasné, že cenovky sa dramaticky nezmenia. Hypotéky už nebudú horšie a zároveň je to určite predpokladom mierneho zlepšenia. Samozrejme, stále je pravdou aj to, však to vidíme aj podľa množstva schválených hypoték alebo teda objemu hypoték, že to množstvo je samozrejme stále nižšie, ako sme boli predtým zvyknutí v roku 21, alebo 22 na začiatku roka, ale samozrejme sme možno niekde na začiatku nejakého nového obdobia rozbehu realitného trhu.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Rozhodnutia slovenských komerčných bánk o zmene úrokových sadzieb hypotekárnych úverov sú často odrazom politiky Európskej centrálnej banky. Ktoré faktory v súčasnosti vplývajú na jej rozhodovanie? Pýtali sme sa Mateja Dobiša z Finančného kompasu.

Matej DOBIŠ, výkonný riaditeľ Finančného kompasu
Tým najdôležitejším a najkľúčovejším je určite inflácia, kedy sa už niekoľkokrát, či už šéfka Európskej centrálnej banky alebo aj sami úradníci vyjadrili, že budú presvedčení, že rast spotrebiteľských cien, ak sa vráti k tým želaným dvom percentám v strednodobom horizonte, tak vtedy ich začne Európska centrálna banka znižovať svoju kľúčovú úrokovú sadzbu. Podľa prieskumu agentúry Bloomberg sa inflácia vo februári pravdepodobne spomalila na úroveň 2,5 %, čo už naozaj sa blíži k tomu vytýčenému cieľu. Zatiaľ sa viac menej, či už aj vrátane nášho guvernéra pána Kažimíra, tie vyjadrenia spájajú s júnom tohto roka, kedy by mala vlastne povoliť táto monetárna politika Európskej centrálnej banky. Čo by mohlo byť ešte skôr, ako je americký FED, americká centrálna banka, keďže tie cenové tlaky v eurozóne sa zmierňujú oveľa rýchlejšie ako v Amerike.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
A čo to pre nás znamená, keby si vieme povedať v praxi?

Matej DOBIŠ, výkonný riaditeľ Finančného kompasu
Znamená to pre nás, že môžu byť prvé lastovičky v priebehu niekoľkých mesiacov, ktoré budú v podobe jednotlivých bánk upravovať niektoré fixácie. Nečakám nejaké dramatické úpravy, čakám naozaj možno nejaké kozmetické. Európska centrálna banka chce naozaj pomaly upravovať úrokovú sadzbu a tým pádom nebudeme pravdepodobne svedkami toho, že bude znižovať úrokovú sadzbu o viac ako pol percenta.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
A ako dlho očakávate, že budeme teda čakať na reakciu slovenských bánk? Vy ste povedali, že to bude mať také pozvoľnejšie tempo? Predpokladáte, že uvidíme výraznejší pokles hypotekárnych úrokov možno aj v tej druhej polovici tohto roka?

Matej DOBIŠ, výkonný riaditeľ Finančného kompasu
Môže sa to v prípade niektorých bánk pokojne stať, keďže pre tie väčšie banky, ktoré patria do tých medzinárodných skupín, predstavujú pre peniaze aj iné zdroje, akými je Európska centrálna banka, znamená to, že môžu mať lacnejšie financovanie a môžu skôr ponúkať nižšie úrokové sadzby, ako dajme tomu tie banky s menšou produktovou výbavou, tzn. že v prípade väčších bánk, tých najsilnejších bánk na našom trhu s najväčším počtom klientom sa pokojne môže stať, že tie úrokové sadzby budú klesať rýchlejšie.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Prípadný pokles sadzieb bude závisieť aj od stavu verejných financií a od reakcie bánk na bankový odvod a bonifikáciu hypoték, ako očakávate, že budú tieto faktory vplývať na obchodnú politiku bánk?

Matej DOBIŠ, výkonný riaditeľ Finančného kompasu
Samozrejme aj tento pohľad môže priniesť pomalšie uvoľňovanie úrokových sadzieb, teda pomalšie znižovanie. Zároveň netreba zabúdať aj na takú čerstvú informáciu, ktorá je v podobe okamžitých platieb, kedy naozaj banky budú musieť vynaložiť nemalé financie na dobudovanie infraštruktúry takýchto rýchlych bankových prevodov, čo môže tiež ešte nejakým spôsobom spomaliť znižovanie úrokových sadzieb, ale samozrejme banky budú prihliadať na to, že potrebujú nejakým spôsobom rozbankovať klientov a dostať hypotéky opäť do predaja, čiže nemyslím si, že to bude závisieť iba od toho, že sa zavádza bankový odvod.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Čo môžu urobiť záujemcovia o financovanie kúpy nehnuteľností, aby zvýšili pravdepodobnosť, že im banka nakoniec vyhovie.

Matej DOBIŠ, výkonný riaditeľ Finančného kompasu
Sú to viac menej také neovplyvniteľné záležitosti. Každý by samozrejme chcel mať vyšší príjem, aby to preňho predstavovalo vyššie limity a tú lepšiu prechodnosť v očiach banky, ale čo sa viac menej ponúka je to, že sa na hypotekárnych úveroch z počtu žiadateľov bude objavovať väčší počet osôb, tzn. že budú úplne bežné hypotéky so spoludlžníkmi, zatiaľ, čo v minulých rokoch sme mali, bol takým štandardom, že o hypotéku žiadal ako keby iba 1 žiadateľ, teda 1 dlžník. Dnes v záujme toho, aby bol ten limit vyšší na kúpu nehnuteľnosti, tak sa tam pridáva, či už je to nejaký príslušník rodiny alebo možno nejaký známy, ktorý dokáže ten limit zvýšiť. Samozrejme je to veľmi náročné dostať sa k takémuto spoludlžníkovi, ale nie je to nič neštandardné.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
Ďakujem pekne za rozhovor, to bol Matej Dobiš z Finančného kompasu.

Matej DOBIŠ, výkonný riaditeľ Finančného kompasu
Ďakujem veľmi pekne za oslovenie.

Bibiana BEŇOVÁ, moderátorka
A to je z dnešnej relácie všetko. K veci pripravili a odvysielali dramaturg Vlado Maťo, od techniky Gabo Glasa a od mikrofónu Simona Beňová.

 

Zdroj: Rádio Slovensko