Staňte sa členom narks

Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska

List s reakciou NARKS na neobjektívny článok

Vážená pani šéfredaktorka,

 

prečítali sme si krátky článok z vašej sekcie ekonomiky, ktorý bol uverejnený dňa 21. mája 2021, autor, názov Predávate byt či dom? Päť dôvodov, prečo to rozhodne nerobiť cez realitku.

Dovoľte, aby sme Vás informovali, že pri sprostredkovaní nehnuteľností sa jedná o špecifický obchod s komoditou, ktorá je nerovnorodá a ktorá má toľko rôznych špecifík ako máloktorý iný tovar na trhu. Ide tu o prevod vlastníctva alebo dojednanie užívania nehnuteľnosti podstatnej majetkovej hodnoty, niekedy vo výške celoživotných úspor.

Nabádanie bývalého novinára, vášho spolupracovníka, na samopredaj bez realitky, lebo tie údajne nie sú odborníkmi podľa vybraných 5 bodov,  je veľmi scestné.

Vyžívanie sa v expresívnych a negatívnych výrazoch je zarážajúce a dehonestujúce. Máme dôvodnú obavu, že autor svoj článok úmyselne priblížil bulvárnemu štýlu s cieľom dosahovania vyššej čítanosti.

Tento počin sa nedá inak chápať ako útok na všetkých živnostníkov, podnikajúcich v realitnom sprostredkovaní. Pýtame sa ako ste toto mohli dopustiť v redakčnom spravodajstve? Kde odišla objektívna a poctivá novinárska práca? Ak malo ísť o spracovanie témy, je to spravené úplne nevyvážene – prezentovaný názor (subjektívny) len jednej strany.

Zároveň došlo k neprofesionálnemu zovšeobecneniu  a dehonestácii profesie ako takej.
Od kedy sa stala súčasťou denníka Sme hejterská misia jednotlivca?

Prepáčte, ale toto naozaj nechápeme a nikto to od vášho média, ktoré sa snaží s nami spolupracovať napríklad v oblasti inzercie, konferencií a realitných summitov, nečakal.

Preto Vás žiadame o vysvetlenie prečo ste uverejnili článok v tejto podobe a aké informácie ste ním chceli čitateľom sprostredkovať?

Zasielame Vám zároveň 10 základných štandardov služieb realitných kancelárií.

Tieto štandardy priniesol NARKS už v roku 2017 pre lepšie pochopenie súboru realitných služieb práve pre laickú verejnosť, ako napríklad spomínaného autora článku.

Žiadame od Vás príležitosť na rovnocenné mediálne vyjadrenie v tomto článku alebo osobitnom článku na vašom portáli SME.SK.

Zváženie do budúcna nezverejňovať takéto jednostranné zámerne poškodzujúce články bez preverenia ich objektivity. Ak takýto článok necháte v online priestore, má potenciál ďalej škodiť všetkým realitným kanceláriám a poškodzovať ich realitné služby. A to na základe subjektívnej skúsenosti vášho spolupracovníka s neidentifikovanou spoločnosťou, ktorý zneužil svoj príspevok na šírenie vlastnej nenávisti voči našej profesii.

Váš spolupracovník, resp. redaktor napadol aj úroveň marketingu všetkých realitných kancelárií, tým sa nepriamo dotkol aj vášho portálu reality.sme.sk.

Veríme, že zvíťazí zdravý rozum a etika v komunikácii a vyhoviete našej žiadosti o vyjadrenie sa a tiež prehodnotíte ďalšie ponechanie tohto urážlivého článku, ktorý už splnil svoj účel sledovanosti.

Prinášame aj reakciu realitnej kancelárie, ktorá autorovi zabezpečila jeho aktuálny byt.

“Vážený pán autor článku. Pred tromi hodinami som Vám odovzdávala byt, ktorý ste kupoval cez moju realitku. Vybavila som Vám zľavu, dohodla s majiteľom, aby čakal na predaj vašej nehnuteľnosti a následné schválenie úveru. Zaplatila znalecký posudok, kolky 266,- eur, kmitala na kataster so záložnými zmluvami namiesto Vášho dovolenkujúceho hypo-poradcu, právny servis a ľudský servis bol samozrejmosťou. Je nedeľa a vy ste dostali kľúče od bytu deň po zaplatení. Províziu ste Vy neplatil žiadnu. Svoju prácu robím rada, za peniaze, ale nie pre peniaze! Verím, že v byte budete spokojný, ale viem, že kto si neváži prácu iných a nie je vďačný, nie je ani šťastný.”

J.V.

 

Ďakujeme za pochopenie

s pozdravom

 

NARKS – Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska